********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Λοβέλια (Lobelia) ένα φυτό για όμορφους κήπους



Το γένος Lobelia περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό μεγάλων και μικρών ετήσιων, πολυετών και θαμνωδών ειδών, ανθεκτικών και πρόσφορων για πολλές κατηγορίες εδαφών και σημείων στο κήπο μας και σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Πολλά είδη εμφανίζονται εντελώς ανόμοια με κάθε άλλο. Ωστόσο, όλα έχουν και κοινά χαρακτηριστικά που αφορούν τα φύλλα τους και τα άνθη τους. Η ανθοφορία τους είναι συχνά άφθονη και το άνθος τους έχει χρώματα έντονα που τα καθιστούν ως εκ τούτου αρκετά δημοφιλή στην διακόσμηση των κήπων.

Πως καλλιεργείται

Η Λοβέλια είναι εύκολη στην καλλιέργεια της, δεν θέλει πολύ φροντίδα και της αρέσει γενικά ο κρύος καιρός.
Ανθίζει το καλοκαίρι και συνεχίζει την ανθοφορία της έως τους πρώτους παγετούς του χειμώνα. Γι΄ αυτό το λόγο πολύτιμο ώστε να διακοσμεί τον κήπο μας για πολλούς μήνες.
Ενώ υπάρχουν πολλές ποικιλίες φυτών λοβηλία, αλλά καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά φυτά στους σπιτικούς κήπους κυρίως τα παρακάτω είδη:
L. inflata (Indian tobacco)
L. cardinalis ( Cardinal flower)
Lobelia fulgens (ινδική ροζ)
L. siphilitica (μπλε Lobelia) και
Lobelia erinus, το οποίο χρησιμοποιείται για μπορντούρα και σε ζαρντινιέρες.

Αν και οι περισσότερες ποικιλίες είναι παρόμοιες αναπτυσσόμενες συνήθως από 8 εκ. – 13 εκ. σε ύψος άλλες αναπτύσσονται περισσότερο από 90 εκ.
Επίσης τα άνθη της μπορεί να έχουν άσπρο χρώμα, ροζ, κόκκινο και μπλε. Ωστόσο και συχνά έχει παρατηρηθεί άνθη της να έχουν ένα μπλε – βιολετί χρώμα.
Η λοβέλια χρησιμοποιείται συνήθως για να οριοθετήσει με χρώμα περιοχές του κήπου μας, και συχνά δίνει μια όμορφη χρωματική νότα στις άκρες σε ρυάκια ή μικρές λίμνες καθώς καλύπτει το έδαφος.
Άλλοτε μπορεί να μπει σε γλάστρες στο έδαφος ή κρεμαστές για να ομορφύνει το μπαλκόνι ή την βεράντα μας.



Η ετήσια λοβηλία μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν παντού. Οι σπόροι της μπορούν να σπαρθούν απευθείας στον κήπο ή σε σπορεία για να μεταφυτευτούν αργότερα σε εξωτερικούς χώρους.
Κανονικά χρειάζεται σημεία με αρκετό ήλιο αλλά θα ανέχονταν και κάποια με μερική σκιά. Προτιμά επίσης υγρό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος.
Θα σας προτείναμε να φυτέψετε τους σπόρους της σε σπορεία 10 με 12 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό στην περιοχή σας. Ρίξτε τους σπόρους πάνω στο χώμα και ποτίστε καλά. Αυτό είναι όλο και δεν χρειάζεται κάτι άλλο εκτός από το να τοποθετήσετε το σπορείο σε ένα κάπως ζεστό μέρος.
Τα νέα φυτά θα εμφανιστούν μέσα σε μια ή δυο εβδομάδες οπότε και θα πρέπει να αρχίσετε να τα αραιώνεται.
Αφού έχουν περάσει τα έντονα κρύα του χειμώνα και ο κίνδυνος παγετού και τα φυτά έχουν ψιλώσει περίπου στα 7 εκ. μπορείτε να τα μεταφυτέψετε στον κήπο σας σε αποστάσεις μεταξύ τους περίπου στα 10 – 15 εκ.

Τι φροντίδα χρειάζεται η λοβηλία;
Μετά την φύτευση της η λοβηλία γενικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Όμως κατά την διάρκεια θερμών και ξηρών περιόδων καλό είναι να την ποτίζεται συχνά ειδικά αν την έχετε βάλει σε γλάστρα.
Ένα γενικής χρήσης υγρό λίπασμα μπορεί να δοθεί μία φορά το μήνα ή κάθε 4-6 εβδομάδες αν είναι αναγκαίο.
Η λοβηλία θα δώσει μια λάμψη ομορφιάς στον κήπο σας με όμορφα άνθη από τα μέσα του καλοκαιριού έως τα πρώτα χιόνια του χειμώνα.
Αν και συχνά δεν είναι αναγκαίο μπορείτε να κόψετε τις κορυφές των φυτών αν θέλετε να διατηρήσετε μια τακτοποιημένη εμφάνιση



Παραδοσιακή ιατρική

Οι Αμερικάνοι ιθαγενείς συνήθιζαν να χρησιμοποιούν την Λοβέλια (Lobelia) για τη θεραπεία αναπνευστικών και μυϊκών διαταραχών και ως καθαρτικό και εμετικό σε μεγάλες ποσότητες. Το είδος που χρησιμοποιείται πιο συχνά στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία είναι η Lobelia inflata (ινδική καπνού). Ωστόσο, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις που περιορίζουν τη χρήση της Λοβέλιας.
Η Λοβέλια έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο ενάντια στο άσθμα στη λαϊκή ιατρική των ντόπιων στα Απαλάχια όρη.
Δύο είδη, η L. siphilitica και η L. cardinalis, κάποτε θεωρούνταν ότι θεράπευαν την σύφιλη.
Ο βοτανολόγος Samuel Thomson διέδωσε την ιατρική χρήση της λοβηλία στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς και άλλα φαρμακευτικά φυτά, όπως goldenseal ένα σημαντικό βότανο για την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Ένα είδος, Lobelia chinensis (που ονομάζεται Bàn Bian Lian, 半 边 莲 στα κινέζικα), χρησιμοποιείται ως ένα από τα πενήντα θεμελιώδη βότανα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική .

Αν και υπάρχει η άποψη ότι επειδή περιέχει ουσίες ρκετές μελέτες δείχνουν ότι λοβέλια είναι αναποτελεσματική στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.

fytokomia
Σύνδεσμοι:
ΚΑΛΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου