********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Χρήματα για αποζημιώσεις στην Πελοπόννησο


Ενισχύσεις ΕΛΓΑ στους αγρότες

Οικονομικές ενισχύσεις ύψους 1,7 εκατ. ευρώ θα καταβάλει σε 1.340 δικαιούχους παραγωγούς ο Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων αυτήν την εβδομάδα.
Ειδικότερα, σήμερα καταβάλλει κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για ανασύσταση κεφαλαίου και συμπληρωματικής ενίσχυσης και για την αποκατάσταση παγίου κεφαλαίου, για ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν το α’ τρίμηνο του 2008 σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις παραγωγών μεταξύ των οποίων και στους νομούς Αρκαδίας, Αχαΐας,  Ηλείας, Κορινθίας.

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

To λάδι, «ασπίδα» κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου



Του Γιαννη Ελαφρου

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το ελαιόλαδο κάνει καλό στην υγεία. Τώρα μαθαίνουμε ότι η παραγωγή λαδιού μπορεί να γίνει σύμμαχός μας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και πρώτα απ' όλα διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, οι πρώτες φιάλες ελαιολάδου, ελληνικής παραγωγής, με αρνητικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα είναι γεγονός. Τι σημαίνει αυτό; Oτι κατά τη διαδικασία της παραγωγής του συγκεκριμένου ελαιολάδου όχι μόνο δεν προστέθηκε CO2 στην ατμόσφαιρα, αλλά το τελικό ισοζύγιο δείχνει αποθήκευση 370 κιλών CO2 ανά καλλιεργήσιμο εκτάριο.
Δεν πρόκειται για αυθαίρετη εκτίμηση, αλλά για πιστοποιημένο έργο από τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση ENVIRONDEC και αφορά 21.390 μπουκάλια των 750 κυβικών εκατοστών Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου, που θα διατεθούν αριθμημένα ώστε να διαφυλαχθεί η ιχνηλασιμότητα. Τα μπουκάλια φέρουν το σήμα -CO2, που δείχνει ακριβώς τη θετική τους συμβολή στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μάλιστα, είναι το πρώτο ελαιόλαδο στον κόσμο, που αποκτά τη σήμανση αυτή, και αναμένεται να λειτουργήσει ευνοϊκά στους ευαίσθητους σε θέματα περιβάλλοντος καταναλωτές διεθνώς.
«Δράστες» της επιτυχίας αυτής είναι 68 αγρότες από τρεις περιοχές: τον παραγωγικό συνεταιρισμό Νηλέα της περιοχής Μεσσήνης και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών και Μεραμβέλλου Κρήτης. «Το κλιματικά ωφέλιμο ελαιόλαδο είναι αποτέλεσμα μιας ολόκληρης πορείας για πιο αποδοτική και πιο φιλική προς το περιβάλλον γεωργία», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Κόκκινος, παραγωγός από τον Νηλέα. «Εχουμε αρχίσει να μειώνουμε τη χρήση λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, να περιορίζουμε την κατανάλωση καυσίμων και να αυξάνουμε την απόδοση των ελαιόδεντρων με φυσικό τρόπο, όπως κλαδέματα», συμπληρώνει. Eνα μέρος των παραγωγών έχει περάσει και σε βιολογική καλλιέργεια.
Aποθήκευση CO2
«Η κάθε φιάλη εκφράζει κατακράτηση 370 γρ. CO2 στο έδαφος», μας λέει ο κ. Γ. Μιχαλόπουλος, της εταιρείας Ρόδαξαγρο, η οποία βοήθησε τους παραγωγούς στο έργο της πιστοποίησης και της βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας. «Υπολογίσαμε το κόστος ολόκληρου του κύκλου παραγωγής του ελαιολάδου, από την εξόρυξη των πρώτων υλών για την παραγωγή των γυάλινων μπουκαλιών μέχρι τη μεταφορά του προϊόντος. Με μεγάλη ακρίβεια και λαμβάνοντας υπόψη το πιο αρνητικό σενάριο όσον αφορά την κατακράτηση διοξειδίου του άνθρακα από τα δέντρα», συμπληρώνει. Πού γίνεται αποθήκευση του CO2; Στα φύλλα της ελιάς, στον καρπό, στους κορμούς, στα αγριόχορτα του χωραφιού. «Αρα συστατικά στοιχεία μιας ανταγωνιστικής στην κλιματική αλλαγή καλλιέργειας της ελιάς είναι η αύξηση του φυλλώματος, η άνοδος της παραγωγής και ο εμπλουτισμός του εδάφους με τα κομμένα αγριόχορτα και τα ψιλοτεμαχισμένα κλαδέματα», τονίζει ο κ. Μιχαλόπουλος. «Ετσι αποθηκεύεται CO2 στο έδαφος, αυξάνοντας την οργανική του ουσία, δηλαδή τη γονιμότητά του, τη συγκράτηση του νερού, τη μείωση της διάβρωσης. Αντιστρέφεται συνεπώς η πορεία προς την ερημοποίηση, που απειλεί τα εδάφη των ελαιώνων μας, και που αναμένεται να γίνει εντονότερη στα μέρη μας, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη». Ο κ. Μιχαλόπουλος σημειώνει ότι κάθε έτος μειώνεται η οργανική σύνθεση των εδαφών στην Πελοπόννησο κατά 6-7%. «Η αντιστροφή αυτής της τάσης αποτελεί εθνικό στόχο πρώτης γραμμής. Γι' αυτό πρέπει να μη σκάβεται, να μην αναμοχλεύεται το έδαφος», τονίζει. Πολύ αρνητική πρακτική, που πρέπει να ξεπεραστεί, είναι και η καύση των κλαδεμάτων, που δημιουργεί εκπομπές CO2 και άλλων αερίων. Οι ελαιοπαραγωγοί υποφέρουν από εξαιρετικά χαμηλές τιμές πώλησης του λαδιού. Στη διέξοδο μπορεί να συμβάλλει η παραγωγή - πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων οικονομικά αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον.


ΣXETIKA ΘEMATA
Με εξέταση DNA θα ανιχνεύονται οι ελληνικές ποικιλίες_(...EΛΛAΔA...)


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100004_28/05/2011_443770

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ενώ στην Ελλάδα ακούγεται ότι θα φορολογηθεί η καλλιέργεια!


VIDEO: Η Νέα Υόρκη γέμισε φάρμες -ταράτσες

Ενώ στην Ελλάδα ακούγεται ότι θα φορολογηθεί η καλλιέργεια!

ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
16.05.2011
Οι οικολογικές καλλιέργειες που διαδίδονται από ταράτσα σε ταράτσα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης είναι αποτέλεσμα της ελάχιστης εμπιστοσύνης που έχουν οι καταναλωτές στις αλυσίδες τροφίμων. Ακόμα και στα deli (κάτι αντίστοιχο με τα δικά μας μινι-μάρκετ) οι μεταλλαγμένες τομάτες τους στοιχίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι και κάθε μια είναι πανομοιότυπη όχι με την διπλανή της αλλά και με την τομάτα της προηγούμενης παρτίδας που περίσσεψε στο ψυγείο.

Οι εναπομείναντες μποέμ Νεουρκέζοι –ένα είδος προς εξαφάνιση εφόσον στο Μήλο κυριαρχεί πλέον το καθεστώς της πλουτοκρατίας- δίνουν μέρος της παραγωγής τους σε άστεγους και γείτονες.

Στην Ελλάδα η περίπτωση του να φορολογηθεί η γλάστρα μου, το χωράφι μου και η ταράτσα σου με κάνει να ανατριχιάζω, πόσο μάλλον που είμαι Αθηναία -φεουδαρχία;



TAGS:

Χρήμα, Οικολογία, Κοινωνία, Video


Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ τα τμήματα α) Φυτικής Παραγωγής και β) Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας.



Επικεφαλής     : Θανάσης Πετράκος
Επικοινωνία     : petrakos.gr@gmail.com                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλέφωνο       : 6977683175
Fax                  : 27210-87191, 2710-227181
site                   : petrakosgr.blogspot.com, agonistiki.blogspot.com                  

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Καλαμάτας στο ΤΕΙ και συζήτησε το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει για το ΤΕΙ Καλαμάτας, με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αποκλείσει χωρίς καμία συζήτηση, εντελώς αιφνιδιαστικά και με ανακριβή επιχειρήματα, από τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων του τρέχοντος έτους τα τμήματα α) Φυτικής Παραγωγής και β) Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε τη ριζική του διαφωνία με την απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας και δήλωσε στον Πρόεδρο του ΤΕΙ ότι ήδη έχει καταθέσει πρόταση ένταξης θέματος στην Η.Δ. του προσεχούς Περιφερειακού Συμβουλίου, επίσης δεσμεύτηκε ότι θα κατατεθεί ερώτηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνημμένα αποστέλλω την πρόταση ένταξης θέματος στην Η.Δ.


«ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Η.Δ. ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Θέμα: «Ανάκληση απόφασης Υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο δύο τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας»

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, από την επιστολή του Προέδρου του ΤΕΙ Καλαμάτας, που σας έχει κοινοποιήσει, το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς καμία συζήτηση, εντελώς αιφνιδιαστικά και με ανακριβή επιχειρήματα, αποφάσισε να αποκλείσει από τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων του τρέχοντος έτους τα τμήματα α) Φυτικής Παραγωγής και β) Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Επιβάλλεται να υπάρξει άμεσα παρέμβαση από την πλευρά σας και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία να απαιτεί την ανάκληση αυτής της απαράδεκτης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παραθέτει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας, τα οποία αποδεικνύουν ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν στηρίχθηκε σε κανένα πραγματικό δεδομένο για να αποκλείσει από τα φετινά μηχανογραφικά τα δύο αυτά τμήματα.
Επειδή αυτός ο αποκλεισμός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, παρά τις προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο να πει ότι δεν σημαίνουν και οριστικό κλείσιμο των τμημάτων, είναι επείγον το θέμα να τεθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Για την τεκμηρίωση των ισχυρισμών μου, σας παραθέτω σχεδόν αυτούσια αποσπάσματα της επιστολής του Προέδρου του ΤΕΙ Καλαμάτας, ο οποίος μεταξύ των άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά:
1.      «Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την αιτία αποκλεισμού τους όταν οι δείκτες που επικαλείται το Υπουργείο δεν το δικαιολογούν. Πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο ένα τμήμα στο οποίο οι ενεργοί φοιτητές στα μαθήματα του πρώτου έτους, σύμφωνα με τις καταστάσεις που οι ίδιοι υπογράφουν κατά την παρακολούθηση των εργαστηριακών μαθημάτων, ξεπερνούν τον αριθμό 106. Σε ποια χώρα της υφηλίου ένα τέτοιο Τμήμα χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο; Είναι στα αλήθεια μη βιώσιμο ένα τμήμα που ο ετήσιος αριθμός πτυχιούχων είναι τουλάχιστον 55; Μήπως, προκειμένου να ικανοποιήσουμε το κριτήριο του Υπουργείου για μεγαλύτερο αριθμό πτυχιούχων, πρέπει να απονέμουμε πτυχία αφειδώς χωρίς ποιοτική αξιολόγηση ή μήπως πρέπει να στέλνουμε τα πτυχία με το ταχυδρομείο και σε φοιτητές που δεν παρακολουθούν μαθήματα για να είμαστε και εμείς στο club των «numericals»;
2.      Μήπως μερικοί άνθρωποι στο Υπουργείο θέλουν να μεταφέρουν στην Ελλάδα δείκτες από άλλες χώρες όπου οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές; Για παράδειγμα ο δείκτης των πτυχιούχων ανά έτος που ισχύει σε ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες έχει εκεί εντελώς διαφορετική βαρύτητα. Και τούτο επειδή το ποσοστό των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που οδεύει προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι μικρότερο από 20% του συνόλου (είναι δηλαδή όλοι τους κάτοχοι απολυτηρίου με βαθμό λίαν καλώς και άριστα) και είναι πολύ λογικό να αναμένει η κοινωνία από αυτούς να καταστούν πτυχιούχοι σε ποσοστό πάνω από 90% και μάλιστα στον ελάχιστο χρόνο σπουδών που προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών. Μπορεί κανείς εχέφρων πολίτης να αναμένει να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό των αποφοίτων Λυκείου που εισέρχεται στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι πάνω από το 70% του συνόλου και οι επιδόσεις τους στις εξετάσεις κυμαίνεται από 1-20 στην κλίμακα του 1-20; Πόσο μάλλον σε Τμήματα κυρίως ΤΕΙ όπου το 80% των εισαγομένων σπουδαστών έχουν επιδόσεις κάτω από το 8; Επειδή ο δείκτης αυτός πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και για τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, καλό είναι να το ξανασκεφθεί η πολιτική ηγεσία αν πράγματι θέλει να εφαρμόσει ένα δίκαιο σύστημα κατανομής του δημόσιου χρήματος.
3.      Επί 10 και πλέον μήνες η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ μας διαβεβαίωνε ότι στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι θα δήλωναν Σχολές αντί για Τμήματα. Αυτό ήταν και εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη συνάντηση στους Δελφούς. Έχοντας αυτό υπόψη η Σύνοδος Προέδρων-Αντιπροέδρων, που έλαβε χώρα προ διμήνου στην Πτολεμαΐδα, αποφάσισε την υιοθέτηση αυτής της θέσης και αυτό το κατέστησε γνωστό στον παρευρισκόμενο Υφυπουργό. Αλήθεια τι μεσολάβησε τις επόμενες ημέρες και το Υπουργείο εξήγγειλε αποφάσεις που δεν είχαν καμιά αναφορά στη σχετικά μακρόχρονη διαβούλευση; Τα Ιδρύματα δεν έχουν κανένα λόγο σε αποφάσεις που αφορούν τα του οίκου τους; Το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» είναι δυνατόν να είναι συστατικό στοιχείο της λογικής των δημοκρατικά εκλεγμένων Κυβερνήσεων;      
4.      Διαπιστώνουμε ότι από τα 24 Τμήματα Τ.Ε.Ι., που το Υπουργείο Παιδείας προέγραψε για «λουκέτο», τα 14 ανήκουν σε Σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας και φαίνεται ότι υπάρχει μία αποθετική συμπεριφορά στελεχών του ΥΠΔΒΜΘ αναφορικά με τις τεχνολογίες της Βιολογικής Γεωργίας, της Ανθοκομίας, των Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και των Ιχθυοκαλλιεργειών-Υδατοκαλλιεργειών. Και τίθεται εύλογα το ερώτημα αν είναι Κυβερνητικός Στρατηγικός Σχεδιασμός ο εξοστρακισμός αυτών των τεχνολογιών. Εκείνο όμως που εμείς έχουμε αποτυπώσει από τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος είναι η έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στις ανταγωνιστικές και εναλλακτικές καλλιέργειες και σε δραστηριότητες που η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφαλώς το γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ ότι πράσινη ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι εναλλακτικές μορφές ενέργειες (που αφορούν κυρίως τους μηχανικούς) αλλά και η βιολογική γεωργία. Πώς και από ποιους θα ασκηθεί με επιστημονικό τρόπο η βιολογική γεωργία όταν σε όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτήρια αυτού του τομέα μπαίνει λουκέτο; Το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα είναι η ανθοκομία, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι υδατοκαλλιέργειες. Μετά από τις αποφάσεις του ΥΠΔΒΜΘ έμεινε, έστω για δείγμα, ένα Τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικό με τις παραπάνω δραστηριότητες; Πώς λοιπόν υλοποιούνται οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού;  Υπάρχει μήπως κάποια μελέτη ειδημόνων, που εμείς δε γνωρίζουμε, η οποία να ισχυρίζεται ότι τα παραπάνω επιστημονικά πεδία πρέπει να εξαφανιστούν από τα ΤΕΙ; Εμείς αντιθέτως γνωρίζουμε ότι ο μόνος «ειδήμονας» που αποφάνθηκε ότι πρέπει να κλείσουν τα Τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, επειδή παράγουν κηπουρούς, είναι  ο παντογνώστης και πολυπράγμων «τηλεαστέρας» του δελτίου ειδήσεων των οκτώ ενός μεγάλου καναλιού. Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Υπουργείο υιοθέτησε την άποψή του.»
Κυρία Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Επειδή όπως τονίζει χαρακτηριστικά και το έγγραφο του Προέδρου του ΤΕΙ, το οποίο σας έχει αποσταλεί, αλλά και σας το επισυνάπτουμε, το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς κανένα διάλογο και χωρίς κανένα επιχείρημα, αποφάσισε να κλείσει τα τμήματα Τεχνολόγων Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικής Γεωργίας, Ανθοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και του ΤΕΙ Καλαμάτας και όπως και σε πολλά ΤΕΙ της χώρας, παρότι η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, σας ζητούμε να κάνετε άμεσα παρέμβαση και να υπάρξει και απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην προσεχή του συνεδρίαση η οποία να ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την απόφασή του, ώστε και στο τρέχον έτος να επανέλθουν τα δύο συγκεκριμένα τμήματα της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων.»

17-5-2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ