********************************

.....................................................* χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον αγροτικό κόσμο *
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Όχι άλλη αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
11.01.2011
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:  
- Οικονομικών
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : Όχι άλλη αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια
Ένας βασικός οικονομικός τομέας, ο αγροτικός, πλήττεται και πάλι και οι συνέπειες στην ανάπτυξή του θα είναι μεγάλες. Από την 1η Ιανουαρίου άρχισε να εφαρμόζεται η νέα αύξηση του ΦΠΑ, η τρίτη κατά σειρά μέσα σε διάστημα 8 μηνών, εκτινάσσοντας  προς τα πάνω τις τιμές των προϊόντων και επιβαρύνοντας τους καταναλωτές. Τρίτη αύξηση του ΦΠΑ είχαμε όμως και στα αγροτικά εφόδια, που μαζί με τις αυξήσεις στις τιμές τους,  δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στους αγρότες.
Αντί να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας, μέσα σε 8 μήνες έχουν επιβαρυνθεί τα αγροτικά εφόδια με τρεις αυξήσεις ΦΠΑ. Τον Μάρτιο του 2010 ο ΦΠΑ από 9% πήγε στο 10%, το Ιούλιο του 2010 αυξήθηκε σε 11% και τώρα σε 13%. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται συνεχώς το κόστος καλλιέργειας στερώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον έλληνα παραγωγό σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους.  Η αύξηση του ΦΠΑ προκαλεί περεταίρω αύξηση των λιανικών τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής σε βασικά προϊόντα διατροφής επιβαρύνοντας τόσο τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή όσο και το ήδη προβληματικό ελληνικό νοικοκυριό.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί η απώλεια των εσόδων του κράτους θα είναι μικρή, αφού ο συνολικός κύκλος εργασιών των αγροτικών εφοδίων στη χώρα δεν υπερβαίνει τα 700 εκ. ευρώ (γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα, λοιπές εισροές) και άρα το ελληνικό δημόσιο χάνει δυνητικά έσοδα μόνο 32 εκ. ευρώ αν μειώσει το ΦΠΑ στο 6,5%. Η απώλεια αυτή αντισταθμίζεται από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που φέρνουν έσοδα. Τις τελευταίες 30 μέρες υπήρξε αύξηση και στις τιμές πώλησης των λιπασμάτων που κυμαίνεται από 15% ως 20%.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να μην προχωρήσουν στην νέα αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής στα αγροτικά προϊόντα και να μην πληγούν οι καταναλωτές πληρώνοντας υψηλότερες τιμές;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου